پارامترهای موثر بر عملکرد هود در کاهش غلظت آلاینده‌های ناشی از پخت و پز
کد مقاله : 1576-ISME2025
نویسندگان
ندا فلاح نژاد *1، مهدی معرفت2، سید علیرضا ذوالفقاری3
1دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس
2عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
3عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند
چکیده مقاله
پخش بوی غذا در داخل خانه در زمان آشپزی و همچنین رسوب ذرات روغن روی سطوح مجاور اجاق گاز، ناشی از عدم کارکرد صحیح هود در جذب آلاینده‌های ذره‌ای و گازی است. هر چند در ابتدا به نظر می‌رسد افزیش دبی و سطح مقطع هود، دو عامل اصلی در جذب آلاینده‌ها‌ هستند، اما افزایش دبی و سطح مقطع هود منجر به ایجاد سر و صدای بیشتر و عدم تمایل افراد به استفاده از هود می-شود. الگوی انتشار ذرات تحت تاثیر سایر پارامترهای موثر در کاهش غلظت آلاینده‌ها شامل زاویه‌ی صفحه‌ای که روی دهانه‌ی مکش قرار می‌گیرد، بازشوهایی مانند پنجره و استفاده از جریان هوای کمکی می‌باشد که با توجه به نحوه طراحی و موقعیت اشان در آشپزخانه، می‌توانند موثر واقع شوند. مطالعات نشان داده که استفاده از یک صفحه‌ی محافظ در زاویه‌ی مناسب روی هود، بازده جذب ذرات در ناحیه تنفسی را افزایش می‌دهد و غلظت ذرات در حد استاندارد 50 میکروگرم بر متر مکعب می‌رسد. بازشوهایی مانند پنجره نیز با توجه به موقعیت‌اشان نسبت به دهانه‌ی مکش هود و سرعت جریان هوا می‌توانند به بهبود کیفیت هوای داخل کمک کنند به شرطی که هوای بیرون آلوده نباشد. با توجه به عدم امکان کنترل جریان‌های ورودی از بازشوها، راه حل پیشنهادی استفاده از جریان هوای کمکی توسط جت هوا است. این جریان هوای کمکی از طریق فن تامین می‌شود و در دبی، زاویه و الگوهای متفاوت امکان کاهش غلظت آلاینده‌ها را فراهم می‌کند.
کلیدواژه ها
هود، آلاینده، بازشو، جریان هوای کمکی، پارامترهای موثر طراحی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی